Vattenskärning

Vattenskärning är en skärmetod för att figurskära olika material med hjälp av en vattenstråle som har ett tryck på 4000 bar. Hastigheten på vattenstrålen är nästan 1 kilometer per sekund. Skäreffekten i strålen kan ökas genom att vattnet blandas med sand vilket ger en slipande effekt åt strålen. Detta kallas abrasiv vattenskärning, på engelska abrasive waterjet (AWJ). Med abrasiv vattenskärning kan man bearbeta i princip alla material och i våra moderna vattenskärningsmaskiner utför vi vattenskärning i de flesta förekommande material, allt från plast, gummi och kolfiber till hardox och rostfritt material med en tjocklek upp till 200 mm. Vattenskärningen har ett flertal fördelar som exempelvis, ingen värmepåverkan, smal snittbredd ca 0,5 till 1,5mm och toleranserna ligger på ca ± 0,1mm. En annan fördel är att vattnet inte kan orsaka mikrosprickor i materialet som många andra processer kan göra.

I två av våra maskiner kan vi vattenskära format upp till 2 x 4 meter och med ett flertal munstycken. Med vår stora kapacitet har vi möjlighet att vattenskära allt ifrån enkla till komplexa geometrier.

Med vår 5-axliga Beveljet-maskin har vi möjlighet att vattenskära 3-dimensionellt och 5-axligt i både plant och format material. 5-axlig vattenskärning kan med fördel användas för exempelvis fog-beredning och vattenskärning av formade produkter i både stål- och andra material.

Vattenskärning är en helt miljövänlig process.

All efterbearbetning av vattenskurna ämnen görs av Wigamek AB.